U slučaju da ste osoba niskog krvnog pritiska, vrlo je važno znati šta jesti, a ša izbjegavati u ishrani, s hipotenzijom se možete boriti čak i uz pomoć pravilne prehrane, prije nego što uzmete terapiju lijekovima.
Ako patite od niskog krvnog pritiska, dobro je izbjegavati jesti i piti jako vruću hranu i općenito:
-nemojte piti čaj i druge jako tople napitke jer toplota širi krvne žile i pojačava znojenje, što može dovesti do blagog daljnjeg pada krvnog pritiska
-nemojte piti alkohol
-nemojte jesti prevelike obroke
-ograničite hranu koja ima previše šećera
-ograničite hranu bogatu ugljikohidratima kao što su riža, tjestenina i hljeb
Voće i povrće kao što su mahune, paradajz, tikvice, paprike i zelene salate, banane, breskve, marelice, bobičasto voće i sušeno voće kao što su orasi, bademi, kikiriki, grožđice su preporučljive namirnice za one koji imaju nizak krivni pritisak.
Ovo su namirnice koje trebate uvesti u prehranu u slučaju niskog krvnog pritiska:
banane zbog visokog sadržaja kalija
cveklu koja ima hranjivo i energetsko djelovanje jer sadrži šećere, vitamine i mineralne soli
krompir zbog visokog sadržaja kalija
zeleno lisnato povrće zbog visokog sadržaja magnezija
sjemenke uljarica za magnezij kao što su bademi i pistacije
slatko voće kao što su datule i grožđice
šipak koji sadrži vitamine A, B, C i flavonoide
alge jer sadrže proteine, minerale i vitamine
zeleni čaj bogat antioksidansima i regulatorima pritiska zahvaljujući prisutnosti tvari sadržane u njemu koja pomaže uravnotežiti nivo šećera u krvi
tamnu čokoladu jer sadrži flavonoid koji pomaže održati zidove arterija fleksibilnima, izbjegavajući začepljenja
matičnu mliječ jer jača tonus srčanog mišića i širi koronarne žile uspostavljajući ravnotežu krvnog pritiska
Učestalost obroka
Jedan od najvažnijih aspekata prehrane za liječenje niskog krvnog pritiska je količina obroka koji se konzumiraju.
Gotovo svi su navikli imati tri obroka dnevno, dok bi ih bilo bolje podijeliti u 5-6 malih laganih obroka.