/FOTO/ Završava najpoznatiji vašar, možete pronaći sve – ”od igle do lokomotive”

Danas je posljednji dan tradicionalnog vašara u Puračiću koji je počeo u četvrtak.

”Bosanski Oktoberfest” kako ga mnogi zovu, već je posjetilo na hiljade posjetilaca. Ovogodišnji 160. vašar u Puračiću okupio je više stotina izlagača, a tokom šetnje stazom dugom dva kilometra, možete pronaći sve, ”od igle do lokomotive”.

Tradicija koju narod iz Puračića drži, samo je nekoliko puta bila zaustavljena i to zbog pandemije korona virusa. Već 160 godina ovaj vašar odolijeva svim problemima u svijetu, ali i vremenu. Ove godine, organizatori očekuju više stotina hiljada posjetilaca.

”Prvi dan vašara bilo je preko stotinu autobusa i svi parkinzi su bili puni. Po mojim procjenama, pretpostavljam da će ove godine broj posjetilaca biti iznad 200 hiljada”, navodi Anel Osmanović, predsjednik Organizacionog odbora vašara u Puračiću.

Osim velikog broja posjetilaca, u Puračiću je i više stotina izlagača i to ne samo iz Bosne i Hercegovine.

”U Puračić dolaze ljudi iz Srbije i Hrvatske, čitava BiH spominje danas Puračić, a svi vani spominju našu zemlju. Kad kažemo da strani izlagači dolaze ovdje da rade, da izlože svoje proizvode i budu sa našim narodom, dovoljan je pokazatelj koliki je značaj ovog vašara”, naglašava Osmanović.

Svoje mjesto u Puračiću i to već 50 godina ima i Muharem Mujkanović iz Gračanice. Ovdje prodaje svježe pečeno meso. Zadovoljan je kaže i posjetom i prodajom.

”Mi smo i prilagodili cijene da bi mogli svi doći, pristupačne su cijene, 30 KM je kilogram mes, pa izvolite dođite”, kaže on.

Nijedan vašar u Puračiću ne može proći bez tradicionalnih slatkiša. Porodica Salkić također ovdje izlaže godinama.

”Mi proizvodimo staru tradicionalnu halvu, slatkiše, ciglice, bombone, lizalice, šećerne jabuke i tako”, navodi trgovac Edin Salkić.

 Na vašaru u Puračiću svoje mjesto imaju i djeca. Na najzabavnijem dijelu gdje su sve sprave, ringišpili, autići, vozići, ovdje mogu da osvoje i poneku igračku.

Na kraju, sviđao se vašar nekome ili ne, činjenica je da ova manifestacija izaziva veliki interes, jer kupovina i tradicionalno narodno veselje većini uljepša oktobarske dane.

scroll to top