/FOTO/ Počeo Međunarodni sajam pčelarstva ”Tuzla 2021”, traje i sutra

Udruženje pčelara Tuzla organizovalo je na Trgu slobode 12. Međunarodni sajam pčelarstva ”Tuzla 2021” koji je okupio izlagače iz BiH i regije.

Ove godine učestvuju 33 izlagača, i to proizvođači meda, zdrave hrane i ostalih proizvoda. Cilj je da proizvođači prezentuju svoje proizvode i isporuče ih krajnjim korisnicima.

Kako su nam kazali, ova godina je bila dosta lošija u odnosu na prethodne za proizvodnju meda, ali su opet zadovoljni.

”Mi se 12. put okupljamo samostalno, ranije smo to radili sa Savezom pčelara TK. Okupili smo se da naši proizvođači izlože i predstave svoje proizvode, da se upoznaju oni koji se ne znaju i da prodaju svoje proizvode. Imamo 33 izlagača iz BiH i susjednih zemalja. Mi smo zadovoljno, ovo je teška godina. Zadovoljni smo sa odzivom, meda ima malo, samo je 16 proizvođača pčelinjih proizvoda, ostalo su proizvođači zdrave hrane. Nadamo se da će nam naredna godina donijeti barem malo bolje rezultate”, kazala je za Teglica.ba portal Mubera Isabegović, sekretar Udruženja pčelara Tuzla.

Sajam su otvorili premijer TK Kadrija Hodžić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović. Ovom prilikom istaknuto je da Vlada Tuzlanskog kantona pruža redovnu podršku pčelarima.

”Svjesni da je ovo bila izuzetno teška godina za sve poljoprivredne proizvođače Vlada je kroz prvi ovogodišnji rebalans budžeta predvidjela povećanje podrške za poljoprivrednu proizvodnju za 2,5 miliona KM. Umjesto do tada predviđenih 4,5 miliona Vlada je u junu taj iznos povećala na 7 miliona KM. Imajući u vidu pozitivne finansijske tokove u Kantonu, kroz nedavno utvrđeni nacrt novog rebalansa kantonalnog budžeta smo predvidjeli dodatno povećanje sredstava za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju za 750.000 KM. To znači da smo ove godine za podršku poljoprivrednim proizvođačima osigurali ukupno više od 7,7 miliona KM”, rekao je ministar Smajlović.

Međunarodni sajam pčelarstva traje i sutra, pa organizatori pozivaju građane Tuzle i BiH da ih posjete.

scroll to top