Eko hrana Olivere iz Vlasenice sutra na Sajmu proizvoda žena sa sela

Olivera Stanišić iz Vlasenice također će se predstaviti na Sajmu proizvoda žena sa sela koji će biti održan na Trgu slobode 16. oktobra, u vremenu od 9 do 14 časova. Olivera dolazi iz Vlasenice, svestrana je žena koja na svom imanju u Vlasenici ima apartmane i nudi eko hranu.

Olja će nam pokazati na koji način se tradicionalno pravi naša domaća hrana i na koji način ona može ugostiti posjetioce, potencijalne turiste, u svom seoskom domaćinstvu.

– Na početku sam se samo bavila turizmom, no vremenom krenula sam i sa proizvodnjom organske hrane, sa najvećim akcentom na domaći ajvar od počenih paprika, ali i ostalih proizvoda tzv. zimnice. Također, počela sam sa izradom domaćeg keksa, takozvanih medenjaka što će građani biti u prilici da probaju na sajmu, priča Olivera za Tuzlainfo.ba.

Olivera je članica Udruženja žena “Podrinje” iz Vlasenice koje učestvuje u projektu “Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama”, a za čiju je implementaciju zaduženo tuzlansko Udruženje građana “Vive Žene”.

– Sajam koji organizuju “Vive Zene” u Tuzli u oktobru svake godine naučio nas je, a i dalje nas uči kako treba da izgleda naš nastup na sajmu – što nastojimo da prenesemo i u našoj sredini. Danas mislim da sam dosta toga naučila, da učim svaki dan sve više, a iznad svega stekla sam veliki krug prijateljica, na čemu sam zahvalna ovom Udruženju – dodaje Olivera.

Sada već tradicionalni sajam organizuje se u povodu Međunarodnog dana žena na selu koji se obilježava svakog 15. oktobra. Sajam organizujemo šestu godinu za redom, a na ovogodišnjem učestvuje sedam udruženja građana sa područja Podrinja – kaže Mima Dahić, koordinatorica projekta iz Udruženja “Vive žene” u Tuzli dodajući da je glavni cilj sajma je da se široj javnosti predstavi čime se bave žene u ruralnim sredinama i kako one doprinose zajednici i svojim porodicama.

Razne vrste džemova, meda, pekmeza, vina, rakije, prirodnih sokova, ali i odjevnih predmeta i ukrasa, krasit će štandove na Trgu slobode u Tuzli.

(Izvor: Tuzlainfo.ba)

scroll to top