Evo kako napraviti čokoladu kod kuće, bez šećera

Ilustracija

Ako volite čokoladu, domaća verzija bez dodatnog šećera i drugih aditiva biće svakako bolji izbor od kupovnih čokolada, a možete je obogatiti i zdravim sastojcima, pa ćete još više uživati u zalogaju.

Ako volite čokoladu, dobro je znati da je ne morate uvijek kupovati, već možete pripremiti fini domaći slatki “zalogaj”  kod kuće, prenosi “Atma”. Iako možda neće izgledati kao čokolada iz trgovine, kockica one domaće vjerovatno će biti zdravija, pa i ukusnija od kupovne, a ne sadržava dodatke koji su često štetni za organizam.

Prije svega, možete je napraviti bez dodavanja šećera, kao i hidrogenizovanih masti i drugih aditiva, a dodati sušeno voće ili orašaste plodove, zbog kojih će biti još – zdravija.

Za pripremu domaće čokolade kod kuće neće vam trebati puno vremena, a zasigurno će oduševiti i odrasle ljubitelje i klince.

Sastojci:

Kakao prah – 70 do 100 grama

Mlijeko po izboru – 50 mililitara

Med – 2 kašičice (vidi napomenu *)

Maslac (obični ili kokos) – 50 grama

Malo cimeta (po želji)

Opcija: Šaka sjeckanih ili cijelih proprženih orašastih plodova i/ili suho voće

*Umjesto meda, može se koristiti fruktoza ili kokosov šećer (umiješajte ih onda ranije, zajedno s maslacem), oni imaju nizak glihemijski indeks, te je mogu konzumirati i dijabetičari. Ko želi – može staviti i smeđi šećer.

Priprema:

Na laganoj vatri zagrijte mlijeko, vodeći računa o tome da ne smije uzavrjeti. Uz neprestano miješanje dodajte maslac i cimet.

Smjesu prebacite u posudu s kakao prahom, postepeno, uz miješanje, kako se ne bi stvorile grudvice. Gotovu smjesu opet zagrijte na laganoj vatri, pa skinite s vatre i umiješajte med.

Po želji, možete dodati sjeckane ili cijele propržene orahe, bademe, lješnjake, suho voće. Smjesu možete staviti u silikonske kalupe (za praline ili čokoladnu tablu) ili manje zdjelice. Ostavite je na sat vremena u frižider, da se stegne, pa poslužite.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top