Crveno meso je duže vrijeme na lošem glasu, a ljekari i nutricionisti savjetuju da se ne pretjeruje u njegovoj konzumaciji. Preporuka ljekara glasi da konzumaciju svedete na najviše 500 grama sedmično.
Nutricionistica Roxana Ehsan da redovita konzumacija crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od razvoja visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, a to može dovesti do bolesti srca i također povećava rizik od razvoja određenih vrsta raka.
Ona ističe i da su neke studije otkrile da pretjerana konzumacija crvenog mesa povećava i rizik od razvoja dijabetesa, a može smanjiti životni vijek. Stoga, mnogi ljudi bi ga trebali izbjegavati.
Osobe s visokim holesterolom
Nutricionistica Ehsani navodi da osobe s visokim holesterolom ne bi trebale svaki dan jesti crveno meso jer če još više povećati nivo holesterola. Najbolje bi bilo ograničiti količinu crvenog mesa na konzumaciju jednom do dva puta mjesečno.
Osobe s alfa-gal sindromom
Alfa-gal sindromom je zapravo alergija na crveno meso. To je molekula šećera koja se nalazi u sisavcima, a ne u ribama, pticama, gmazovima ili ljudima. Može uzrokovati koprivnjaču, žgaravicu, dijareju, mučninu, kašalj, jaku bol u stomaku, oticanje usana, očiju i grla.
Osobe sa srčanim bolestima
Osobe sa srčanim oboljenjima trebale bi biti vrlo oprezne s unosom crvenog mesa jer već možda imaju nakupljanje plaka u svojim arterijama i zbog toga bi trebali biti na oprezu. Ako se arterije začepe može doći do srčanog ili moždanog udara.
Osobe s uznapredovalom bolešću bubrega
Ukoliko imate problema s radom bubrega, trebali biste izbjegavati ishranu bogatu proteinima. Poželjno je da smanjite unos proteina između na manje od jedan gram na kilogram vaše težine.
Osobe s većim rizikom od bolesti srca
Ako imate jedan ili nekoliko faktora rizika za srčane bolesti kao što su visoki krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes, pretilost, fizički ste neaktivni i/ili se nezdravo hranite, vjerovatno biste trebali biti oprezniji s čestim konzumiranjem crvenog mesa .
Osobe s porodičnom poviješću određenih vrsta raka
Nutricionistica Ehsani navodi da konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina ima veći rizik od razvoja raka debelog crijeva. Zbog toga bi osobe čiji su članovi porodice bolovali od raka debelog crijeva, trebale biti na oprezu. Nova studija otkrila je da crveno i prerađeno meso mogu uzrokovati genetska oštećenja koja također mogu uzrokovati rak debelog crijeva.
(Izvor: Klix.ba)