Aiša Alić ponosna na svoje proizvode od jabuka

U zaseoku Pavići kod Konjević Polja, Aiša Alić se nakon agresije vratila skupa sa mužem i troje djece. Renovirali su kuću, zasadili voćnjake, a zbog nedostatka posla odlučili su da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

”Ono što je mene privuklo, te me i dalje zadržava u poljoprivredi je mogućnost fleksibilnog radnog vremena. Taj neopisiv osjećaj slobode koji ti daje puno više snage, te u konačnici “tjera” da puno više radiš i postižeš značajnije rezultate nego inače”, priča Aiša za Tuzlainfo.ba.

U porodici Alić najviše je proizvoda od jabuke, ali i druge zdrave hrane.

”Mi smo fokusirani na naš voćnjak jabuka. Ove godine urod je bio dobar te smo proizveli kiseli i slatki pekmez. Sve to će Tuzlaci moći probrati i kupiti na sajmu koji će biti održan 16. oktobra”, dodaje Aiša.

Pojašnjava da je kiseli pekmez od divljih jabuka zvanih “zukva” proizveden na tradicionalan način.

”To znači bez dodatka vode, šećera, boja, konzervansa i aditiva. Javnost treba da zna da ovaj proizvod ima i ljekovita svojstva odnosno pomaže kod poremećaja hormona, štitne žlijezde, dijabetesa, kašlja, bronhitisa i asme i slično”, veli Aiša.

S druge strane, na sajmu će biti i u prodaji slatki pekmez proizveden od autohtone jabuke “elifamke”.

”To je jabuka koja se kalemi. Proizvodi od ove sorte pomažu također pri očuvanju našeg zdravlja. Na primjer kod poboljšanja probave, pročišćavanja krvi, povećavanju željeza u krvi i poboljšavanju imuniteta . Od ovog pekmeza pravim i kolače kao što su gurabije, pekmezna pita, pekmezne hurmašice i kliza”, dodaje Alić.

Aiša  je uključena u različite radionice u okviru projekta “Osnaživanje žena – put ka pomirenju u BIH”, kojeg realizira Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla, a podržava “We Effect Europe”.

Upravo u okviru ovog projekta 16. oktobra na Trgu slobode će biti održan “Sajam proizvoda žena sa sela”. Sajam će biti otvoren u devet sati ujutro, a Tuzlaci će domaće proizvode iz Podrinja moći kupiti sve do 14 sati.

(Izvor: Tuzlainfo.ba – S.P.)

scroll to top