Hranjive i zdrave: Zašto biste često trebali jesti kajsije?

Kajsije su odličan izvor mnogih antioksidanasa, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E. Mnogo istraživanja pokazalo je da ovi flavonoidi štite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Glavni flavonoidi u kajsijama su hlorogene kiseline, katehini i kvercetin, jedinjenja koja neutrališu slobodne radikale.

Zdravlje očiju

Kajsije se mogu pohvaliti višestrukim jedinjenjima koja su od suštinskog značaja za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E.

Zdravlje kože

Glavni uzroci bora i oštećenja kože su faktori okoline, poput sunca, zagađenja i dima cigareta. Vitamini C i E, koji se nalaze u ovom voću, mogu da pomognu koži. Vitamin C štiti od UV oštećenja i zagađivača okoline neutralizujući slobodne radikale. Osim toga, ovaj vitamin pomaže u izgradnji kolagena, koji koži daje snagu i elastičnost.

Zdravlje crijeva

Kajsije mogu da poboljšaju zdravlje crijeva. Jedna šolja narezanih kajsija daje 3,3 grama vlakana. Kajsije sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vrsta se rastvara u vodi i uključuje pektin, desni i duge lance šećera zvane polisaharidi, dok se nerastvorljiva vrsta ne rastvara u vodi i uključuje celulozu, hemicelulozu i lignin. Kajsija je posebno bogata rastvorljivim vlaknima, što je važno za održavanje zdravog nivoa šećera i holesterola u krvi

Kalijum

Kajsije sadrže puno kalijuma, minerala koji služi kao elektrolit. U našem tijelu je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje kontrakcija mišića i ravnoteže tečnosti.

Hidratacija

Kao i većina voća, kajsije su prirodno bogate vodom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca. Kako većina ljudi ne pije dovoljno vode, jedenje svježeg voća može vam pomoći da dostignete svoje dnevne potrebe, piše Ljepota i zdravlje.

scroll to top