Iako općina ima dug od 4 miliona: Isplaćeni podsticaji za 53 poljoprivrednika

Foto: Teglica.ba

Pored naslijeđenog duga od oko 4 miliona konvertibilnih maraka, nagomilanih obaveza prema dobavljačima i fizičkim licima, Općina Breza je 16. septembra isplatila dio poljoprivrednog poticaja za 2021. godinu u iznosu od nezanemarivih 17.456 KM.

Odluke o isplati poticajnih sredstava, za 53 poljoprivrednika s područja općine Breza, potpisao je Općinski načelnik Vedad Jusić. U navedeni iznos ulaze poticajne mjere u poljoprivredi za proizvodnju pšenice, silažnog kukuruza, krompira, malina, jagoda, plasteničku proizvodnju, proizvodnju mlijeka, pčelarsku proizvodnju, kapitalna ulaganja i regresiranje uplaćenih doprinosa za registrovane poljoprivrednike – obrtnike.

Prema informacijama Službe za privredu prijem zahtjeva za poticaje počeo je 5. jula 2021. godine. Do 14. septembra 2021. godine zaprimljeno je 108 zahtjeva. Korisnici poticaja čiji zahtjevi još nisu obrađeni uplate mogu očekivati u narednih nekoliko sedmica.

Nakon izvršene uplate poticaja za 2021. godinu krenut će se u realizaciju isplate poticaja po osnovu naslijeđenih dugovanja za 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu.

Vizija Općinskog načelnika zasnovana je na snažnijem poticanju poljoprivrednih obrta kroz različite programe, odnosno poticanje lica i subjekata kojima je poljoprivreda primarni i osnovni izvor egzistencije.

U slučaju da nakon provedenog postupka za 2021. godinu dio predviđenih budžetskih sredstava ostane nerealizovan, prijedlog Općinskog načelnika bit će usmjeravanje sredstava prema korisnicima koji su ostvarili veći iznos od 500 KM po osnovu jednog programa, ali ga zbog ograničenja nisu ostvarili.

scroll to top