Porodica Đurović sa Sokoca – Godišnje proizvedu 150 tona krompira

Zbog čiste i zdrave životne sredine, Romanija pruža dobre uslove za stočarsku proizvodnju, proizvodnju meda i ratarskih kultura, među kojima posebno mjesto zauzima krompir.

Porodica Đurović iz Sokoca, posljednjih pet godina, bavi se proizvodnjom krompira. Kako navodi Ratko Đurović, krenulo se od male količine uzgajanja za vlastite potrebe, a iz godine u godinu proširivali su proizvodnju. Danas, na porodičnom imanju, imaju mogućnost da sade krompir na površini od pet hektara.

”Od jednog duluma došli smo do velike površine, tako da sljedeće godine očekujemo prinos od 150 tona, za šta je potrebno oko 15 tona sadnog materijala. Najzastupljenija sorta na Sarajevsko-romanijskom području je adria, koja je zbog izuzetnog kvaliteta našla široku primjenu u brojnim domaćinstvima. Naše proizvode plasiramo na domaće tržište, a najveći dio ide za Federaciju BiH”, kaže Đurović.

Prema njegovim riječima ovo je isplativ posao, iako nikome u porodici to nije primarno zanimanje. On dodaje da su iskoristili prednost ovog podneblja, jer je nadmorska visina idealna za proizvodnju krompira.

”U maloj mjeri se srećemo sa štetočinama koje napadaju ovu povrtlarsku kulturu, uglavnom je riječ o zlatici, koja se nekada ne mora ni tretirati. Na našim prostorima je najbolje vrijeme za sadnju kraj aprila i početak maja, a period sazrijevanja zavisi od sorte. Adria sazrijeva za 120 dana”, ističe on.

Uzimajući u obzir da imaju dobru zaradu, Đurovići nisu upućivali nikakve zahtjeve za podsticaje. Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo ostvaruju pravo na regresirano gorivo. U narednom periodu, ukoliko bude mogućnosti, postoje šanse da prošire posao.

(Opština Sokolac)

scroll to top