Pita od dunja za desert

Sastojci za tijesto: 400 g brašna, pola praška za pecivo, 150 g hladnog margarina, oko 4 kašike kiselog vrhnja, prstohvat soli, 80 g šećera, 1 kašika rakije. Fil: 500-600 g naribanih dunja, oko 5 kašika šećera, 2 kašike limunovog soka, 1 čajna kašika cimeta, 3-4 kašike pekmeza

Priprema:

1. Od svih sastojaka zamijesite tijesto, kiselo vrhnje dodavajte po potrebi. Tijesto zamotajte u foliju i stavite u frižider na 1 sat.
2. Naribane dunje prelijte limunovim sokom. Dodajte šećer, cimet i pekmez pa dobro promiješajte. Potrebna količina šećera ovisi o tom koliko su dunje kisele tj. slatke.
3. Tijesto podijelite na 2 dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite u lim (38 cm x 30 cm) obložen papirom za pečenje. Tijesto nabockajte vilicom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 15 minuta.
4. Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev od dunja.
5. Razvaljajte drugi dio tijesta i stavite ga na fil. Nabockajte ga vilicom. Stavite u pećnicu i pecite još 30 – 35 minuta.
6. Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

(Izvor: Kuharica)

scroll to top