/FOTO/ Na stotine jela u okviru festivala ”Bosanska sofra”, pogledajte tradicionalna jela

Posjetioci Međunarodnog sajma turizma i ekologije ”List” u Lukavcu, gdje je bila i ekipa portala Teglica.ba, danas u mogli kušati tradicionalna jela u posebnom kutku ovogodišnjeg Lista. Vrijedne ruke domaćica iz nekoliko udruženja i organizacija, kako iz Tuzlanskog kantona, Brčkog, tako i Unsko-sanskog kantona, pripremile su čak i zaboravljena jela. Bosanska sofra danas je oduševila sve posjetitelje.

U okviru sajma List, prvog dana organizovan je Festival hrane i pića, upravo pod nazivom ”Bosanska sofra”, a na kome je učestvovalo 20 udruženja i organizacija. Predstavljeno je na stotine tradicionalnih jela.

”Danas u našoj gastro ponudi smo vam pripremili naša bosanska tradiocionalna jela, što su pripremale naše nene, majke, sad spremamo mi, želimo da prensemo na mlađe generacije, naravno ako budu htjeli”, kaže Jasmina Omerčić, predsjednica Udruženja žena Devetak.

Svrha manifestacije je njegovanje autohtone bosanskohercegovačke kuhinje, a u cilju očuvanja od zaborava ovog neprocjenjivog domaćeg blaga.

”Nismo do sad učestvovali, ovo je prvi put. Naše vrijedne članice su napravile domaća jela, bosanska jela, salate, sokove, džemove, sve što naše zlatne ruke članica Udruženja žena Diva naprave”, rekla nam je Dekida Zahirović, predsjednica Udruženja žena Diva Srebrenik.

scroll to top