Sastojci:
600 g pilećeg filea,
600 g krompira,
500 g cvekle,
limun,
1 dl ulja,
2 jaja,
so,
biber.
Priprema:
1. Pileći file začiniti solju i biberom, zarezati ga te u zareze ubaciti kriške limuna.
2. U tavi na malo maslinovog ulja zapeći pileći file, najprije na onoj strani gdje je limun. Tako zapečeni limun promijenit će i osvježiti okus mesa.
3. Očistiti cveklu i skuhati u vodi. Kada je gotovo kuhana, oguliti je i narezati pa popržiti u nauljenoj tavi.
4. Krompir oguliti i naribati, začiniti solju i biberom pa dodati jaje.
5. Rukama dobro izmiješati smjesu da se izvuče škrob iz krompira pa peći u tavi uz dodatak malo ulja.
6. Popečke ne morate ispeći do kraja, nego samo zapeći u tavi te složiti u pleh za pečenje. Dodati pečenu piletinu i cveklu i zapeći u rerni još 20 minuta na 150 stepeni.
(Kuharica)