Sastojci:
Dvije veće pastrmke,
vezica zeleni za supu,
5-6 komada zrelog paradajza,
5-6 srednje velikih krompira,
100 g rukole,
1 dl maslinovog ulja,
so,
biber.
Priprema:
1. Očistiti i sitno isjeckati povrće za supu. Staviti povrće u vodu (skoro 1,5 l), a kada prokuha, dodati i pastrmke pa kuhati 15 minuta. Tada izvaditi ribu i pustiti da se ohladi, a supu procijediti i sačuvati kao temeljac.
2. U slanoj vodi skuhati cijeli krompir. Vrelom vodom preliti paradajz pa ga oguliti, odstraniti nezrele dijelove i sjemenke. Kada je krompir kuhan, ocijediti ga i pustiti da se ohladi. Oguliti ga i narezati na kriške željene debljine.
3. U tavi zagrijati nekoliko kašika maslinovog ulja sa sitno sjeckanim lukom i bijelim lukom. Na ulje dodati i kriške krompira i oguljeni paradajz. Pustiti da se zapeče. Skloniti s vatre pa posuti sitno sjeckanim peršunom.
4. Pastrmkama oguliti kožu i odvojiti meso od kosti. Ribu dodati krompir salati zajedno s rukolom. Začiniti maslinovim uljem i limunovim sokom, posuti svježe mljevenim biberom.
(Kuharica)