Kvalitetan doručak daje energiju za cijeli dan

Svi smo čuli za ono – doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju.

To je apsolutna istina, a oni koji nikada ne preskaču doručak znaju da je planine moguće pomjeriti nakon njega – toliko snage nam daje!

Ako ste ikada nakon doručka osjetili da vam nedostaje energije, onda svakako nešto ne radite kako treba. Unošenjem određenih namirnica bit ćete snažni kao sportisti u najboljoj formi.

– Ovsena kaša

Ne samo da će vam dati energiju za cijeli dan već će vas zaštititi od dijabetesa tipa 2. Puna je vitamina i antioksidanata, a čuva i od bolesti srca.

– Jaja

Vrlo su zdrava i slobodno ih možete pojesti nekoliko za doručak. Ako to uradite, bit će mnogo manje šanse da se u toku dana prejedete.

– Hljeb

Znamo da bi hljeb trebalo izbjegavati, ali raženi je savršen za doručak. Pun je vitamina, minerala, proteina i vlakana. Ovakvim doručkom poboljšat ćete nivo šećera u krvi.

– Krompir

Jedan je od najkaloričnijih obroka, zato je najbolje jesti ga ujutro. Pun je vitamina C i B6, a sadrži i kalij koji je neophodan za srce. Pečeni krompir je pravi izbor.

– Sir

Ako pojedete nekoliko listića ujutro, bit ćete siti satima nakon toga. Vrlo je kaloričan, pa nije ni čudo što ga vegetarijanci jedu umjesto mesa.

– Slatkiši

Desert rano ujutro će poboljšati energiju koja se doprema do vašeg mozga. Ako vam se jede torta, uradite to ujutro, mnogo je bolje nego pred spavanje. Kada se slatkiši jedu kasno, obično se lakše pretvaraju u masti.

– Mahune

Grašak ili pasulj, također, mogu biti odličan doručak. Oni su puni željeza, kalija i magnezija. Pomažu tijelu da kontrolira metabolizam.

(zdravlje.avaz.ba)

scroll to top