Nizak nivo gvožđa u krvi značajno utiče na kvalitet života.
Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu, a jako je važno i za imunološki odgovor organizma.
Posljedica nedostatka gvožđa u organizmu često rezultira anemijom, koja može biti izazvana i neodgovarajućom ishranom.
Jedini siguran način da provjerimo da li imamo manjak gvožđa u organizmu je analiza krvi, ali brojni simptomi ukazuju da smo u nedostatku.
Provjerite nivo gvožđa u krvi, ako imate neki od sljedećih simptoma:
-Blijeda koža lica
-Vrtoglavica i nesvjestica
-Lomljivi nokti i kosa
-Česte prehlade
-Loša koncetracija
-Smanjen apetit
-Zujanje u ušima
-Sindrom nemirnih nogu
U ishrani osoba kod kojih je dijagnostifikovana anemija treba da dominiraju:
-iznutrice
-meso
-gljive
-sušeno voće
-zeleno lisnato povrće
-rotkivice
Džigerica je jedan od najboljih izvora gvožđa u ishrani – 100 g sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za gvožđem za žene).
U biljnim proizvodima ima dosta gvožđa, ali od nekih se gvožđe lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili spanać u pitanju).
Mrkva, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i bijeli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će biti odlični pomagači za povećanje hemoglobina. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji gvožđa iz namirnica.
Ne zaboravite da kafa, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi, kakao, čokolada, spanać i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju gvožđa. Hemoglobin se može smanjiti ne samo zbog nedostatka gvožđa, već i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora, prenosi b92. Važno je posjetiti ljekara, a zdrava ishrana uvijek koristi.
(Izvor: Nezavisne novine)