Torta s mandarinama idealan desert

Sastojci:

200 g pettit keksa,

120 g istopljenog maslaca,

6 listova bijele želatine,

600 g svježeg sirnog namaza (ABC, Philadelphija ili sl.),

100 g šećera,

100 ml svježe iscijeđenog soka od mandarina,

200 ml vrhnja za šlag,

1 vrećica preljeva za torte,

sok od pola mandarine i pola vode,

2 kašike šećera,

nekoliko kriški mandarina za ukras.

 Priprema:

1. Keks fino izdrobite i pomiješajte s istopljenim maslacem. Utisnite u kalup 26 cm i ostavite da se ohladi.

2. Za kremu omekšajte listiće želatina. Sirni namaz i šećer izmiješajte, dodajte sok i kad istopite ocijeđeni želatin, brzo umutite u smjesu.

3. Stavite u frižider dok ne počne želirati pa tada izmutite šlag i umiješajte u smjesu sa sirnim namazom. Kremu izlijte na ohlađeno dno, poravnajte.

4. Preljev napravite prema uputi i na kremu stavite kriške mandarina pa prelijte preljevom. Ohladite 4-5 sati i skinite rub. Po želji ukrasite šlagom.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top