Riblje pljeskavice s domaćim tartar umakom

Sastojci: 2 konzerve tunjevine od po 400 ml, 3 bjelanca, 4 izmrvljena slana krekera, 1/2  crvene paprike, pola glavice luka, malo mljevenog lovorovog lista, 1 kašika peršuna, so, biber, 1 kašika putera.

Za tartar umak: 1 šolja majoneze, 1/3 šolje nasjeckanih ili naribanih kiselih krastavčića, 3 kašike sitno nasjeckanog luka, 1 kašika vode iz kiselih krastavaca, sok jednog manjeg limuna, pola kašičice kopra, prstohvat kajenske paprike, so, biber.

Priprema:

1. Za pljeskavice sve sastojke izmiješajte tako da se svi sastojci sjedine. Oblikujte ih vlažnim rukama i pecite na tavi u kojoj ste zagrijali malo putera. Pljeskavice pecite s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.

2. Da biste napravili tartar jednostavno dobro izmiješajte sve sastojke, začnite po ukusu i poslužite uz tople pljeskavice.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top