Nar je prepun vrijednih nutritivnih tvari poput hidrolizabilnih tanina, flavonola, antocijanina te fenolnih i organskih kiselina.
Istraživanja su pokazala da ovi spojevi imaju brojne zdravstvene prednosti i mogu štititi od određenih metaboličkih stanja i bolesti.
Dijatetičari su izdvojili tri glavne prednosti nara za zdravlje:
1. Izvrsni su za podršku crijevima
Jedna od najvažnijih zdravstvenih funkcija nara je njegov učinak na crijevnu mikrobiotiku i njegova potencijalna upotreba kao antimikrobnog sredstva.
Nar povećava crijevnu bakteriju Akkermansia muciniphila u stolici. Akkermansia je bakterija pogodna za crijeva koja nas može zaštititi od razvoja dijabetesa, upala i metaboličkih poremećaja.
Osim toga, vlakna iz sjemenki nara pridonose zdravlju crijeva služeći kao prebiotik (hrana za prebiotičke, žive bakterije pogodne za crijeva) i osiguravaju potrebnu količinu za održavanje redovite stolice i optimiziranje zdravlja probavnog sustava.
2. Puni su flavonoida koji štite zdravlje
Antocijanini u naru igraju važnu ulogu kao funkcionalna komponenta hrane. Antocijanini su proučavani zbog svojih brojnih učinaka na zdravlje, poput antioksidativnih, protuupalnih i antiproliferativnih svojstava, što znači da mogu doprinijeti prevenciji nekoliko bolesti i smanjiti znakove preranog starenja.
Ovi biljni pigmenti topivi u vodi pripadaju obitelji flavonoida i odgovorni su za boju voća i njegovog soka. Što je voće tamnije, to je veća količina prisutnih antocijana!
3. Njihov sok je odličan za antioksidanse
Prema istraživanjima, antioksidativni potencijal soka nara veći je od crnog vina i zelenog čaja! Zato je za zaposlene ljude koji često putuju sok od nara omiljeno super piće.
Istraživanje također pokazuje da ispijanje 50 ml soka od nara dnevno može pomoći u smanjenju nakupljanja plaka u karotidnoj arteriji do 35% nakon godinu dana.