Žitarice su izvor zdravlja

Heljda

Pomalo zaboravljena zrna žitarica koja su bila temelj ishrane naših starih, vraćaju su u ishranu na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrijednosti.

Iako baš i nisu primamljivog izgleda, njihova ljekovita svojstva svrstavaju ih u prehrambene junake modernoga doba.

Heljda

Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata razlog je zbog kojeg bi se heljda svakodnevno trebala naći na tanjiru.

Bogata je ugljikohidratima, sadrži sporo probavljivi škrob i jedan je od najboljih izvora bjelančevina.

Zrno heljde sadrži antioksidant rutin koji liječi od hipertenzije, a koristi se kao prevencija kod dijabetesa i reumatizma te jača memoriju.

Priprema: Na šoljicu heljde dodajte dvije šoljice vode i kuhajte 15 do 20 minuta. Možete heljdu poslužiti kao prilog ili kao nadjev sarmi, musaki i savijači.

Ječam

Žitarica koja obiluje mineralima: kalijum, fosforom, magnezijumom, željezom, cinkom, selenom omiljena je u ishrani sportista, a ono što ju čini posebnom je sadržaj od čak 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi.

Od ječma se pravi slad koji zamjenjuje šećer, idealan je kao zamjena za kavu i od njega se pravi pivo.

Od ječmenog slada dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti koje obiluje vitaminom B12.

Priprema: Na šoljicu ječma koja sadrži tek 105 kalorija stavite tri šoljice vode i kuhajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima, salatama a najviše koristi vašem organizmu datće ukoliko ga konzumirate za doručak.

Proso

Žitarica iznimno bogata željezom i magnezijumom pripada alkalnoj skupini hrane zbog čega je lako probavljiva.

Sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje, obiluje niancinom koji smanjuje nivo lošeg holesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima.

Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u ishrani djece.

Priprema: Jednu šoljicu prosa kuhajte oko 30 minuta u tri šoljice vode, skuhanim ga možete čuvati u frižideru te koristiti kao dodatak salatama, juhama i doručku.

(Izvor: Ljepota&Zdravlje)

scroll to top