Brokula zeleni “čuvar života”

Brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, karfiol, kelj… Smatra se izvornim oblikom karfiola, a uzgaja se zbog središnjeg i postranih zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici.

Povrće porijeklo vodi iz Male Azije. U Evropi je jedino bilo poznato na području Italije. Katarina Mediči ga je u 16. vijeku isporučila za Francusku, odakle je pod nazivom “italijanska špargla” dospjelo i u Englesku. Američki predsjednik Tomas Džeferson je u 18. vijeku uveo brokule u poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država. Danas je brokula rasprostranjena širom svijeta i u velikoj je upotrebi zbog svojih zdravstvenih svojstava.

Brokule rastu i razvijaju se poput karfiola. Gornji dio biljke se naziva glava, i ona je kao i kod karfiola sačinjena od mnoštva manjih “buketića”, koji su opet obrazovani ne potpuno razvijenim cvastima, ali u svakom slučaju, daju se uočiti sitni pupoljci. Glava je najčešće tamnozelene do plavkastozelene boje. Rjeđe se sreću sorte žute, ljubičaste ili bijele boje. Vrijeme vegetacije brokule iznosi od 14 do 15 mjeseci.

Branje brokule se obavlja kada su pupoljci sredine glave dobro razvijeni, ali još uvijek zatvoreni. Dakle, još uvijek zatvorene cvasti se zajedno sa strukom, odnosno stabljikom dužine 10-15 cm odsijecaju. Odsijeca se uvijek tako da na stabljici ostanu pojedini, ali ne mnogi listovi. Sa sporednih pupoljaka koji se razvijaju postranice, kasnije niču male cvjetne glavice, koje se takođe odsijecaju. Dakle, usijecati i koristiti se mogu posebno glava, a posebno stabljika.

Zdravstvene blagodeti brokule

Bogatstvo fitohemikalijama, čija antioksidativna svojstva pozitivno utiču na zdravlje smanjujući rizik obolijevanja od nekih oblika karcinoma i srčanih bolesti, čini brokulu povrćem koje bi se trebalo naći na jelovniku barem dva puta sedmično. Uz navedeno, zahvaljujući sadržaju kalijuma i magnezijuma, brokula pomaže u održavanju krvnog pritiska, jača imunitet, štiti od reumatskih bolesti, reguliše probavu i nivo šećera u krvi, dobra je za oči (zbog sadržaja luteina, beta-karotena i zeaksatina), smanjuje holesterol, pomaže kod mršavljanja, ima protivalergijsko djelovanje, dobra je kod prevencije osteoporoze i pomaže eliminaciji toksina iz organizma.

U svom sastavu, pored kalijuma i magnezijuma, sadrži kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnoštvo flavonoida i enzima, te je zbog toga nazivaju i “čuvarom života”.

scroll to top