Proso je žitarica čije je zrno je sitno i okruglasto, žućkasto-bijele boje. Bogata je mineralima, prije svega fosoforom ,magnezijumom, željezom ali i kompleksom vitamina B.
Izuzetno je korisna za ljudsku ishranu,jer osim hranjivih posjeduje i mnoga ljekovita svojstva. Proso je alkalna (bazna) žitarica, dakle pomaže u smanjenju kiselosti želuca i cijelog organizma. Pomaže u pravilnom radu želuca a pri tom organizmu daje dosta energije.
Iz crijeva eliminiše loše bakterije koje uzrokuju trulenje u crijevima i obnavlja crijevnu floru.
Podstiče mokrenje i znojenje te je izuzetno korisno kao pomoć radu bubrega,jer podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma,eliminiše urinarne infekcije i pospješuje izbacivanje bubrežnog kamenca.
Kuhani proso je lagana ali zasitna hrana pogodna za starije osobe, djecu ili sportiste. Možete od prosa napraviti i kašicu za bebe u kombinaciji sa nekim voćem ili povrćem.