Sastojci:
1 kg špinata,
struk mladog luka,
pola struka bijelog luka,
2 jaja,
so,
biber,
40 g narendanog žutog sira.
Za preliv:
40 g maslaca,
1 kašika brašna,
250 ml mlijeka,
50 g žutog sira.
Priprema:
1. Špinat skuhati u posoljenoj vodi, dobro ocijediti i sitno isjeckati.
2. Crni i bijeli luk isjeckati, propržiti na ulju i dodati špinatu zajedno s umućenim jajima. Posoliti, pobiberiti i dobro promiješati.
3. Špinat sipati u vatrostalnu posudu, a odozgo posuti rendanim žutim sirom i preliti bešamelom.
4. Maslac zagrijati, dodati brašno, malo propržiti i uz neprestano miješanje dolivati mlijeko.
5. Kuhati dok se sos ne zgusne pa umiješati na kocke isjeckani žuti sir. Preliti špinat pa jelo zapeći u rerni.
(Kuharica)