Usorac: Štete na poljoprivrednim usjevima u BiH u obimu od 50 do 70 posto

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Bosne i Hercegovine Vladimir Usorac upozorio je danas da je ekstremna suša, koja je ove godine pogodila veći dio Bosne i Hercegovine, nanijela ogromne štete poljoprivrednim usjevima.

– Najteže pogođene poljoprivredne kulture su kukuruz, soja i sijane trave, uključujući krompir i druge vrste povrća koje nisu navodnjavane, a procijenjena šteta u Bosni i Hercegovini je u obimu od 50 do 70 posto, odnosno više od milijarde KM – ističe Usorac u izjavi za Fenu.

Nešto manja šteta je zabilježena na području Modriče, Bosanske Dubice i Prijedora.

– Osim šteta uzrokovanih sušom, evidentne su i one koje su posljedica tornada koji je ‘krenuo’ iz Livna, a završio u slovačkim Tatrama, a koji je na zahvaćenom području prouzročio gotovo totalnu štetu – kazao je Usorac, izražavajući ogorčenje zbog odnosa nadležnih spram poljoprivrednih proizvođača.

Poteškoće u tom pogledu ilustrira otkupnom cijenom jedne litre mlijeka koja iznosi 55 feninga što je, kako navodi, manje od cijene jedne litre vode u prodavnici.

– Farme se zatvaraju, sela su pusta. Preko puta naše farne ima 12 kuća i šest stanovnika i svi su u dobi iznad 80 godina – konstatira rezignirano Usorac, izražavajući bojazan da je već kasno da se nešto ozbiljnije poduzme na planu revitalizacije sela i uopće poboljšanja statusa poljoprivrednih proizvođača.

Istovremeno upozorava da će znatno umanjen prinos i kvalitet proizvoda usloviti povećanje cijena poljoprivrednih, a time i prehrambenih proizvoda.

– Cijenu tih proizvoda na domaćem tržištu određuju nakupci, uvozni lobiji i korumpirani političari – navodi Usorac, napominjući kako prijedlozi poljoprivrednika na liniji zaštite domaće proizvodnje, odnosno opterećivana uvoza carinama nisu naišli na odobravanje.

scroll to top