Zdravi doručak: Mediteranska jaja na italijanski način

Potrebni sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

2 kašike paradajza, narezanog na kockice

1 kašika crvenog luka, narezanog na kockice

2 kašike gljiva, narezanih na kockice

30 g špinata

Prstohvat soli

5 bjelanjaka

3 kašike obranog mlijeka

30 g nemasnog feta sira koji se mrvi

1 kašičica svježeg origana, nasjeckanog

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 stepeni.

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri u tavi namijenjenoj za rernu. Dodajte paradajz, luk i gljive. Dinstajte dok luk ne omekša, dodajte špinat i so te nastavite dinstati.

U maloj zdjeli umutite bjelanjke i mlijeko. Povrće koje ste prethodno pripremili prelijte mješavinom jaja. Upotrijebite gumenu lopaticu i lagano podignite rub kuhanog jaja kako bi se ispod ostavilo nekuhano jaje. Kad je jaje 75% pečeno, pospite feta sirom.

Stavite u rernu i pecite dok jaje nije gotovo i feta ne postane smeđa – oko 5 do 10 minuta.

Ostavite da se stegne 5 minuta prije posluživanja. Pospite origanom i poslužite.

(Teglica.ba / zdravija.com)

scroll to top