Potrebni sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike paradajza, narezanog na kockice
1 kašika crvenog luka, narezanog na kockice
2 kašike gljiva, narezanih na kockice
30 g špinata
Prstohvat soli
5 bjelanjaka
3 kašike obranog mlijeka
30 g nemasnog feta sira koji se mrvi
1 kašičica svježeg origana, nasjeckanog
Priprema:
Zagrijte rernu na 250 stepeni.
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri u tavi namijenjenoj za rernu. Dodajte paradajz, luk i gljive. Dinstajte dok luk ne omekša, dodajte špinat i so te nastavite dinstati.
U maloj zdjeli umutite bjelanjke i mlijeko. Povrće koje ste prethodno pripremili prelijte mješavinom jaja. Upotrijebite gumenu lopaticu i lagano podignite rub kuhanog jaja kako bi se ispod ostavilo nekuhano jaje. Kad je jaje 75% pečeno, pospite feta sirom.
Stavite u rernu i pecite dok jaje nije gotovo i feta ne postane smeđa – oko 5 do 10 minuta.
Ostavite da se stegne 5 minuta prije posluživanja. Pospite origanom i poslužite.
(Teglica.ba / zdravija.com)