Zbog čega je sirutka pravi eliksir zdravlja?

Sirutka je nusproizvod proizvodnje sira i jogurta, u kome ostaju najbolji i najvrijedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu.

Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra sirutke dnevno.

Pomaže kod mršavljenja

100 grama sirutke ima samo 26 kalorija. Ona sadrži niz bjelančevina i stvara osjećaj sitosti. Sirutka je siromašna mastima i kalorijama.

Pomaže kod zatvora

Sirutka ima diuretska svojstva. Ona će brzo podstaći probavu i osloboditi neprijatnog osjećaja nadutosti i zatvora. Ipak, nemojte pretjerivati sa konzumacijom, budući da bi mogla da izazove proliv. Držite se količine do jednog litra dnevno.

Lijek za jetru

Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdijeva aminokiselinama – BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, pa oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Izgrađuje mišiće

Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će pomoći pri izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

Reguliše povišene masnoće u krvi

Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije, to ćete moći da dokažete sopstvenim primjerom.

“Podstiče sreću” i smanjuje osjećaj umora

Sirutka postiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora.

scroll to top