Zašto svi žele da probaju krompirovo mlijeko

Veganski napitak bez glutena i sa niskim sadržajem šećera i zasićenih masti, a sa dosta kalcijuma i vitamina D novi je hit među ljubiteljima zdrave ishrane. Riječ je o još jednom mlijeku koje se pravi od voća ili povrća – ovog puta krompira.

Bilo da je u obliku pirea, kuhan, pržen ili pečen, krompir je poslastica za mnoge. Međutim, posljednjih mjeseci, ovo povrće sve se češće pominje kao sirovina za pravljenje napitka koji su ljubitelji zdrave ishrane prihvatili širom otvorenih ruku.

U pitanju je mlijeko koje se pravi od kuhanih krtola, malo začina i, naravno, vode.

Krompirovo mlijeko je idealna alternativa kravljem, ovčijem i kozijem mlijeku, ali i biljnim verzijama, jer iako ima izgled i teksturu sličnu drugim “mliječnim napicima”, daleko je održivije od njih.

Za proizvodnju krompirovog mlijeka potrebno je 56 puta manje vode nego za bademovo mlijeko, a površina potrebna za uzgoj, na primjer, ovsa za dobijanje iste količine napitka dvostruko je veća.

Kako se pravi ovo mlijeko?

Za ovaj interesantan napitak potrebne su vam tri šolje (oko 700 mililitara) tople vode, jedan veliki krompir (jedna šolja kockica), jedna kašikica (oko šest mililitara) ekstrakta vanile, četvrtina šolje sjeckanih badema, malo soli.

Priprema je jednostavna. Krompir oguliti i prokuhati u tri šolje vode uz dodatak soli. Kada je krompir kuhan, presuti ga u blender i dodati tople vode da ukupna količina iznosi četiri šolje. Dodati vanilu i sjeckane bademe.

Po želji se može zasladiti medom, sirupom od agave ili javorovim sirupom. Dovoljne će biti dvije kašikice.

Blendirati pet minuta, procijedite kroz gazu ili sličan materijal i mlijeko od krompira je spremno. Može se konzumirati mlako ili prohlađeno.

scroll to top