Septembar je mjesec velikog spremanja u baštama

Foto: Teglica.ba

Septembar svakom budi različite asocijacije: učenicima da je vrijeme za početak nove školske godine, domaćicama spremanje zimnice, a proizvođačima da su na pomolu različiti poslovi u baštama. Vrijeme i priroda se mijenjaju: noći postaju sve svježije, priroda poprima drugačije boje jer 23. septembra kalendarski nastupa jesen. Za vas izdvajamo radove u bašti koje trebate da obavite kako bi spremno dočekali treće godišnje doba.

Ratarstvo

Do 25. septembra traje sjetva uljane repice. U prvoj polovini ovog mjeseca poljoprivrednici siju crvenu djetelinu, dok se još jedna važna stočna biljka – lucerka sije krajem augusta i početkom septembra.

Na skidanje sa parcele pristižu rani hibridi kukuruza, soja i suncokret. Nakon što ove kulture sklonimo sa parcele zemljište je potrebno izravnati. Vrši se kalcifikacija zemljišta kojom se popravlja pH vrijednost istog.

Povrtarstvo

Vrši se vađenje krompira koji je rastao u zemlji ili pod slamom. Takođe vadi se i povrće bez koga se ne može zamisliti supa: peršun i mrkva.

U devetom mjesecu u toku je berba paradajza, paprike, patlidžana.

Ovo je i mjesec sjetve: u septembru možete sijati salatu za zimsku proizvodnju (od polovine septembra do polovine oktobra), kada je zahladilo preporučuje se i sjetva spanaća kome ne pogoduju previsoke temperature, sije se i drugo zeleno povrće: blitva, rukola. Osim toga možete saditi crni i bieli luk, a polovina mjeseca rezervisana je za stvu rotkvica.

Od dobijenih plodova vrijedne domaćice prave zimnicu. Kreće širenje mirisa pripreme ajvara, soka od paradajza, turšije.

Voćarstvo

Plodovi kasnih sorti jabuka su tu (Zlatni delišes, Jonagold, Crveni delišes), kao i kruške i orašasto voće orah i lješnik. Kreće priprema sokova, džemova i slatkog od voća.

Vrt

Septembar je idealan mjesec za sadnju biljaka koje su otporne na hladnoću – zumbula i narcisa, ali i kamilice. To možete učiniti krajem ovog mjeseca.

Kako će vaše cvijeće biti ukras vaše bašte sve do mrazeva i niskih temperatura redovno ga prihranjujte. Ovo ne važi za ruže i ukrasno drveće koje ne bi trebalo da prihranjujete.

scroll to top