Na festivalu mesnih prerađevina u Brčkom 15 izlagača iz zemlje i regije

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić upriličili su u petak u Gradskoj vijećnici prijem za organizatore i učesnike međunarodnog festivala kobasice, sira, rakije, kulena i vina, na kojem učestvuje 15 izlagača iz BiH i regije.

Festival se održava danas na platou ispred robne kuće u Brčkom.

Događaj je podržala i ministrica vanjskih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je tim povodom kazala da su ovakvi događaji važni za Brčko distrikt BiH, posebno zbog položaja Distrikta koji otvara mogućnosti za dobru saradnju u svim oblastima sa susjednim zemljama i šire.

“Današnji događaj je dokaz da postoji zainteresiranost proizvođača iz susjednih zemalja da dođu u Brčko distrikt BiH i prezentiraju svoje proizvode. Ovo je dobra prilika i za stanovništvo ove lokalne zajednice da se upozna sa novim proizvodima, drugačijim, pa možda i boljim od onih koje kupujemo”, navela je Gudeljević.

Koordinator “Voćnog kluba” Brčko distrikta BiH Savo Lukić kazao je da ovaj događaj ima velike šanse da postane tradicionalan te da su ga s razlogom nazvali gospodarsko-turistička manifestacija.

“Ovo je prvi festival kobasice, sira, rakije, vina i kulena. Današnji izlagači su spremni da svoja dugogodišnja iskustva podijele s našim izlagačima i da time pokažemo da postoji susjedska solidarnost i da proizvođač u Brčkom ne može biti konkurencija proizvođaču u Somboru”, rekao je Lukić, naglasivši da je zbog pandemije i nemogućnosti prelaska granice broj izlagača manji.

scroll to top