Sastojci:
Za tijesto:
15 g kvasca,
300 g brašna,
60 g maslaca,
2 kašike šećera,
1 jaje,
malo soli,
malo mlijeka.
Za fil:
3 kašike suhog grožđa,
4 kašike mljevenog maka,
3 kašike džema od kajsija,
1 jaje za premazivanje,
krupni mak za posipanje.
Priprema:
1. Brašno staviti u posudu i dodati mu rastopljeni kvasac, maslac, šećer, jaje, so i mlijeka po potrebi, te umijesiti glatko tijesto. Gotovo tijesto pokriti i ostaviti na toplom dok se ne udvostruči.
2. Za fil isjeckati suho grožđe i pomiješati s mljevenim makom i džemom.
3. Tijesto izvaditi na pobrašnjenu dasku i promijesiti ga.
4. Razviti koru debljine tri milimetra i sjeći je na trouglove. Na svaki staviti kašičicu fila, zatim ih uviti prema vrhu, a krajeve zaviti unutra.
5. Na podmazan pleh slagati kiflice, premazati svaku razmućenim jajetom, posuti makom i ostaviti da se još malo dižu. Kiflice peći na 180 stepeni dok ne postanu zlatnožute.
(Kuharica)