Mljevena crvena paprika čini čuda u našem tijelu

Mljevena paprika, ovaj tako svakodnevni začin, nevjerojatno je zdrav. Ona je dobar borac protiv povišenog holesterola, šećera u krvi, slabokrvnosti. Divno je što je zimi baš puno jedemo, u varivima, gulašima, umacima…

Ljuta ili slatka, mljevena crvena paprika nezaobilazan je začin u gotovo svakoj kuhinji. Posebno sada, zimi kad jedemo više zasitnih variva, gulaše i paprikaše i općenito jela na žlicu. Kad saznaš koliko je zdrava poželjet ćeš je jesti i češće što stvarno nije teško. Papriku vrlo lako možemo dodati i u druga jela: složence, razne namaze (od sira, slanutka, patlidžana), juhe… I isplatit će se jer je bogata ne samo antioksidansima već i vitaminima i mineralima.

Puna je korisnih nutrijenata

U samo jednoj kašikici mljevene paprike (ili 6 grama) ima samo 19 kalorija, a sadrži čak 13% dnevno potrebne količine vitamina A, 13% dnevno potrebne količine vitamina E, 9% dnevno potrebne količine vitamina B6 i 8% dnevno potrebne količine željeza! Paprika je puna i antioksidansa većinom iz grupe beta karotenida poput beta karotena, kapsantina, zaeksantina i luteina koji su aktivni borci protiv bolesti srva i krvožilnog sustava te karcinoma – između ostalog.

Dobra je za zdravlje očiju

Mljevena paprika dobro djeluje na zdravlje očiju smanjujući rizik od razvoja katarakta (sive mrene) i degeneracije makule ili žute pjege što je povezano sa starenjem. U jednoj su studiji žene koje su uzimale suplemente luteina i zaeksantina u 32% slučajeva manje razvile katarakt od onih koje nisu uzimale ove sastojke koje nalazimo u paprici.

Smanjuje upalne procese

Neke vrste paprika, posebno one ljute zbog kapsantina dobro djeluju na upalne procese te bolna stanja uključujući artritis, oštećenja živaca te probleme s probavnim sustavom.

Može poboljšati nivo holesterola

Kapsantin iz paprike može podići nivo HDL-a, dobrog holesterola, te sniziti ukupan nivo holesterola i nivo LDL-a, lošeg holesterola što se sve povezuje sa zdravljem srca.

(24sata.com)

scroll to top