Nije komplicirano, samo zahtijeva mrvicu vremena i miješanja, ali itekako se isplati. Imamo nekoliko savjeta kako da vam rižoto bude savršen i kremast – baš svaki put.
Birajte rižu kratkog zrna
U ovom slučaju preporučujemo bijelu rižu jer riža bez opne ispušta više škroba i time rižoto postaje kremastiji.
Napravite domaći temeljac
Njime ćete podlijevati rižoto – razlika se itekako osjeti. Temeljac treba biti topao pa je najbolje da ga cijelo vrijeme držite na laganoj vatri.
Rižu najprije propržite
Dinstajte je zajedno s lukom i ostalim povrćem koje ste možda dodali (korijen celera, mrkva, prasa…) i pržite je sve dok ne postane pomalo staklasta.
Prvo podlijevanje neka bude s vinom
Najbolje je da vino bude sobne temperature. Ulijte čašicu i neprestano miješajući sačekajte da alkohol ispari.
Svako sljedeće podlijevanje neka bude s temeljcem
Kada dodate temeljac nemojte prestajati miješati. Temeljac sipajte malo pomalo, tako da ga nikad ne bude previše. Dolijete li previše, bit će vodenast, a tekućinu je lakše naknadno dodati nego oduzeti.
Miješajte, miješajte, miješajte
Razlog? Da bude kremasto, naravno.
Maslac i parmezan za kraj
Pred sam kraj, kad je riža al dente, nije loše dodati kockicu maslaca i šaku parmezana. Rižoto tada pustite da odstoji poklopljen minutu do dvije i poslužite ga gladnim ustima