Samo par grama ovog začina olakšava varenje i smiruje gorušicu

U smišljanju novih i pomalo egzotičnih jela ili obogaćivanju onih tradicionalnih, u stvaranju toplog i mirisnog okruženja u vašem domu, ali i u zaštiti zdravlja – u svemu tome zimski začini biće vam dragocjeni saveznici. Jedan od njih je muškatni oraščić. Ovaj se začin dobija od sjemenki tropskog zimzelenog stabla muškatnog oraha koje raste u toplim predjelima Brazila, Indonezije i na Karibima.

Osim za pripremu poslastica, u našim se krajevima rado koristi i za začinjavanje slanih jela, naročito jela s krompirom, mesom, blitvom, špinatom, kupusom i mrkvom, kao i krem supa (isprobajte ga u krem supi od bundeve ili batata i nećete zažaliti). Neizostavan je začin u pripremi bešamel umaka, a oplemeniće i bilo koji umak na bazi gljiva i sira dajući im punoću ukusa. Koristan savjet je da svježe naribani muškatni oraščić dodate pri samom kraju kuhanja jer mu previsoka temperatura slabi ukus, pišu Nezavisne novine.

Nutritivno bogat

Prhki kolačići i keksi u kojima često uživamo u hladnim mjesecima i prazničnim danima biće još aromatičniji i ukusniji ako im uz uobičajene zimske začine kao što su cimet i vanila dodate i muškatni oraščić. No, prstohvat muškatnog oraščića dodat u smjesu učiniće posebnim i najobičnije palačinke. Osim što jela čini ukusnim, muškatni oraščić ih i nutritivno obogaćuje jer sadrži kalcijum, magnezijum, cink, bakar, fosfor, folnu kiselinu, vitamin B1.

Prehrambena vlakna

Uz to je izvor prehrambenih vlakana pa olakšava probavu i ublažava gorušicu. Ako niste znali, muškatni oraščić može vam pomoći i da lakše zaspite, samo dodajte prstohvat naribanog oraščića u šolju toplog mlijeka i popijte prije odlaska na spavanje.

scroll to top