Salata od cvekle i rukole

Sastojci: 600 g cvekle, so, 250 g rukole, narandža, 2 kašičice meda, crni mleveni biber, 4 kašike sirćeta, 7 kašika orahovog ulja.

Priprema:

1. Oprati cveklu i kuhati je u slanoj vodi oko 60 minuta. Izvaditi je i preliti hladnom vodom, a zatim ocijediti. Oguliti cveklu (pritom staviti gumene rukavica da se ruke ne bi ofarbale). Ostaviti cveklu da se ohladi, a zatim je isjeći na tanke kolutove. Očistiti rukolu, oprati je i osušiti.

2. Za dresing: dobro oprati narandžu i osušiti je. Izrendati koru i iscijediti sok. Sve pomiješati sa medom, solju, biberom, sirćetom i orahovim uljem. Ako je potrebno dodatno posoliti i pobiberiti.

3. Cveklu pomiješati s dresingom. Staviti u frižider. Ostaviti u marinadi 30 minuta. Cveklu pomiješati sa rukolom i servirati u porcijama.

scroll to top