Proglašene najzdravijom grickalicom, ovo su blagodati pistacija

O orašastim plodovima u kontekstu zdrave hrane se u posljednje vrijeme govori sve više, a nutricionisti navode bezbroj razloga koji govore u prilog tome koliko su oni dobri za zdravlje.

No kada bi morali da odaberete samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćete konzumirati, to bi svakako trebali da budu pistacije. Oni spadaju među najstarije orašaste plodove, a još su ih rimski vladari smatrali pravom poslasticom.

Za grickanje se preporučuju kako zbog svog dobrog ukusa, tako i zbog svih benefita koje imaju za organizam, a nutricinoisti su ih nedavno proglasili najzdravijom grickalicom na svijetu. Mnogo je razloga zašto bi trebali da postanu dio vaše ishrane, a ovi su sam neki od njih:

Puni su vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. Bogati su magnezijomom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.

Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavng trakta.

Zato se preporučuju ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.

Pomoć kod mršavljenja

Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, bjelančevinama i mastima brzo stvaraju osjećaj sitosti.

Čuvaju zdravlje srca

Pistacije dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog perioda konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.

Sprječavaju razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistacija može spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 odsto preporučene dnevne vrednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici pistacija. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, takođe pomaže u toleranciji glukoze.

Održava zdravlje očiju

Pistaći sadrže dvije karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće.

Usporava starenje kože

Pistacije su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lijepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.

scroll to top