Izmijenjena Uredba o ograničavanju marži u prometu robe, cilj smanjenje cijena namirnica

Vlada Republike Srpske usvojila je u ovoj sedmici uredbu o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe kako bi se smanjile maloprodajne cijene osnovnih životnih namirnicima, odnosno radi zaštite životnog standarda našeg stanovništva, izjavila je ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Ministar Gašić je pojasnila da se uredba, prije svega, odnosi na smanjenje marži osnovnih životnih namirnica u prometu, odnosno spušta se u prometu na veliko sa osam na šest procenata i u prometu na malo sa deset na osam procenata.

Prema njenim riječima, radi se o osnovnim životnim namirnicama – kuhinjska so, životinjska mast, suncokretovo ulje, margarin, mlijeko, jogurt, pšenično brašno, proizvodnja hljeba, šećer kristal, hrana za dojenčad i za bebe i proizvodnja farmaceutskih preparata, odnosno lijekova.

“Svi smo svjedoci u proteklom periodu kretanja na tržištu, dešavaju se ogromna povećanja cijena. Radi se, prije svega, o uvoznim, nabavnim cijenama na koje ne postoji način da se utiče. Međutim, postoje mehanizmi, načini da se utiče na krajnju cijenu koju plaćaju naši potrošači u Republici Srpskoj”, rekla je ministar Gašić na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Ona je istakla da ova mjera Vlade ne može biti objeručke prihvaćena sa svih strana zainteresovanih, podsjetivši da su u proteklom periodu imali razgovore sa udruženjima trgovaca, farmaceuta.

“Svjesni smo težine situacije u kojoj se posluje u proteklih godinu, dvije, ali isto tako moramo biti svjesni situacije u kojoj se stanovništvo nalazi. Sve je izazvano nestabilnošću i poremećajima na svjetskim tržištima, a Vlada Republike Srpske mora da djeluje na način da zaštiti svoje stanovništvo”, istakla je ministar Gašić i dodala da je upravo ova uredba jedan od načina djelovanja.

U Republici Srpskoj je još na snazi uredba kojom je ograničena marža na naftu i naftne derivate i to na šest feninga u veleprodaji i na 25 feninga u maloprodaji, izjavila je ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Ministar Gašić je podsjetila da je ta uredba donesena 1. aprila, da njeno poštivanje kontroliše republička inspekcija, te da nije bilo prijavljenih ozbiljnijih kršenja.

Osvrnuvši se na skok cijena goriva, ministar Gašić je pojasnila da konačna cijena koju građani plaćaju samo jednim segmentom zavisi od marže koju je Vlada odredila.

“Sav drugi dio cijene se formira prije ulaska i prije maloprodaje, odnosno veleprodaje ali je prije svega uslovljen nabavkom na svjetskim tržištvima”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ministar Gašić je istakla da se uredbe, kao i ova kojom je ograničena marža u prometu robe, donose u skladu sa praćenjem stanja na tržištu, napomenuvši da to Ministarstvo kontitnuirano radi.

“Kretanje na tržištu usloviće dalje akcije Vlade, pratićemo stanje, tako ćemo ocijeniti hoćemo li u narednom periodu, brže ili sporije, mijenjati i ovu uredbu koja je danas donesena”, rekla je ministar Gašić.

Ona je navela da uredba nije unaprijed ograničena, a da na snagu stupa nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Kada je riječ o maržama, koje su  uredbom ograničene, ona je navela da kalkulaciju radi trgovac u zavisnosti od ulazne nabavne cijene.

“Svaki trgovac u zavisnosti od nabavne cijene samog proizvoda formuliše i kalkuliše konačnu cijenu, ali je sigurno da će smanjenje marže morati dovesti do izvjesnog smanjenja konačne cijene proizvoda u trgovinama”, zaključila je ministar Gašić.

scroll to top