Posjeta farmi ‘Agro Mašić’: Uspješna proizvodnja mlijeka i mesa

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić obišao je dva poljoprivredna gazdinstva u Gradačcu od kojih je jedno plantaža šljiva, a drugo farma “Agro Mašić”.

Kako je ministar Dedić ispričao u izjavi za Fenu, na plantaži šljiva uvjerili su se kako se proizvodi šljiva po čemu je Gradačac prepoznatljiv ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom Evrope. Na tom porodičnom gazdinstvu je 14.000 stabala šljive, a postoji i vizija daljnjeg razvoja i održivosti.

Poslije toga posjetio je farmu “Agro Mašić” za koju ministar kaže da je na njoj uspostavljen uspješan model na koji način proizvoditi mlijeko i meso, a vlasnik je čovjek koji je radio u inostranstvu i vratio se da u BiH da uloži svoj kapital te izgradio uspješnu i modernu farmu.

”To je jedan od najbolje opremljenih i najmodernijih farmi u cijeloj BiH. U narednom periodu imaju projekte za unapređenje razvoja kako bi ova farma bila još kvalitetnija”, dodao je Dedić.

Vlasnik plantaže šljiva Raif Čolić kazao je da od svih nivoa vlasti očekuje podršku poljoprivrednim proizvođačima posebno imajući u vidu da je ova godina bila sušna, a početkom sezone zabilježen je mraz te je rod podbacio 30 posto.

”Uspjeli smo na tržište Evrope plasirati proizvodnju i postigli smo solidne cijene ove godine te nam je to popravilo manjak roda u ovoj godini”, naveo je Čolić.

Menadžer farme “Agro Mašić” Isad Djedović kaže da je na farmi zaposleno 25 osoba, na njoj se nalazi 640 grla od toga je 250 visokomliječnih grla, a ostalo su podmaladak, junad i bikovi u tovu.

”Očekujemo podršku federalnog i kantonalnih ministarstva do sada su te potpore bile dobre i nadamo se da ćemo ostvariti podršku i kapitalna ulaganja jer sinergijom i zajedničkim radom možemo napredovati dalje”, podvukao je Djedović.

Farma je osnovana 2015. godine i od tada do danas bilježi eksponencijalni rast zbog čega se nadaju daljnjem širenju i ulaganjima.

(Izvor: Fena)

scroll to top