Festival vrhunskih vina ove godine okupio 28 vinarija

Peti festival vrhunskih vina “BLAŽ Enology” okupio je ove godine 28 vinarija, a ljubitelji hercegovačkih vina, autohtonih sorti blatine i žilavke, moći će ih kušati danas u Sportskom centru Međugorje s početkom u 18 sati.

Uime organizatora Festivala vinar Andrija Vasilj na konferenciji za novinare u Međugorju kazao je kako je enološki performans “BLAŽ Enology” ove godine okupio 28 vinarija te da će posjetitelji moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi.

”27 vinarija je iz BiH i jedna gost iz Italije – Adriano Adami. Ove godine priredili smo eno gastro zabavni program u Međugorju u četvrtak u 18 sati. Tu nam se treba pridružiti Nihad Mameledžija, poznati bh kuhar”, kazao je Vasilj.

Podsjetio je kako je manifestacija “Blaž” nastala prije pet godina te da od tada ovaj vinski festival raste iz godinu u godinu.

Od početnih sedam vinarija manifestacija je narasla na današnjih 28 i “BLAŽ” sada predstavlja Hercegovinu kao vinsku regiju.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako je Vanskotrgovinska komora kao pouzdan partner privrede BiH prepoznala ovo kao jedan od modaliteta kako pomoći gospodarstvu, napose u ovom teškom vremenu.

”Svjesni smo činjenice da je u prošloj godini turizam bio na jako niskim granama, ali ova ponuda koja se događa u ovoj godini daje vjetar u leđa razvoju i izgradnji vinske ceste. To je nešto što nas revitalizira i vraća na pravi put”, kazao je Vuković.

On je naveo da BiH ima 3.700 hektara vinograda i 11.000 porodičnih pogona koje prave vino, te da se iz BiH godišnje izveze vina u vrijednosti 4 miliona maraka, a uveze 15 miliona maraka.

Po njegovim riječima, taj balans mora se popraviti u korist domaćeg vina, a manifestacije poput ove međugorske put su kojim treba ići.

(Izvor: Fena)

scroll to top