Počeo 48. Sajam šljive u Gradačcu

Danas je u Gradačcu počeo 48. Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Trajat će tri dana. Sajam je okupio više od 100 izlagača iz  Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Svečanom otvorenju Dana šljive prisustovali su predstavnici diplomatskog kora u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, gradova i općina Tuzlanskog i drugih kantona, predstavnici Vanskotrgovinske komore BiH, privrednih i obrtničkih komora FBiH i TK i dr.

Premijer TK Kadrija Hodžić u svom obraćaju je naglasio, da su ovakve sajamske manifestacije platforma za razmjenu ideja i poslovnih veza, jer su za privredu direktni susreti, te razmjena iskustava i kontakata okosnica poslovanja.

Pohvalio je njegovanje tradicije održavanja ovog gradačačkog sajma, koji je izrastao u jedinstven brend.

”Njegujući tradiciju očuvanja autohtonih domaćih proizvoda uz raznovrsnost izlagača koji su uzeli učešće, od proizvođača sjemenskog i sadnog materijala, proizvođača i prerađivača voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije iz naše kao i zemalja okruženja, učinilo je ovaj sajam jedinstvenim”, istaknuo je premijer Hodžić.

”Gradačac je danas centar države, kada je privredna grana poljoprivreda u pitanju”, poručio je premijer Hodžić, dodavši da je ovaj sajam decenijama generator ruralnog razvoja.

Dani šljive” u Gradačcu je manifestacija koja je pokrenuta još davne 1969. godine i koja je godinama postala jedna od najvažnijih manifestacija na području TK. Kroz vrijeme se mijenjala, a Grad Gradačac ove godine je odlučio da se vrati tradicionalnim korijenima.

Organizaciju ovog značajnog sajamskog događaja sa dugogodišnjom tradicijom, preuzeo je Grad Gradačac. Suorganizator je U.D.”Boms-expo”, a manifestacija se održava u Sportskoj dvorani “Skenderija”.

Prisutni gosti imaju mogućnost kupovine šljiva, proizvoda od šljiva, a uz to će biti organizovan bogat kulturno-zabavni program.

scroll to top