Turska pizza s mljevenim mesom: Pripremite lahmacun

Foto: Klix.ba

Za tijesto će vam biti potrebno:

oko 300 grama brašna

jedna kašičica soli

250 mililitara tople vode

jedna kašičica ulja

10 grama svježeg kvasca

dvije kašike mlijeka

jedna kašičica šećera

Za nadjev će vam biti potrebni ovi sastojci:

250 grama mljevenog mesa

četiri kašike pasiranog paradajza

dvije kašike nasjeckanog pešunovog lista

jedna glavica crvenog luka

jedna crvena paprika

bijeli luk

chilli, so i mljevena paprika po vlastitoj želji

Priprema:

Najprije aktivirajte kvasac. Toplo mijeko pomiješajte sa šećerom. Potom dodajte usitnjeni kvasac i jednu kašiku brašna. Smjesu ostavite da se aktivira. Kada je kvasac spreman dodajte ga u posudu s brašnom u kojeg ste prethodno dodali sol. Brašno i kvasac povežite i postepeno dodajte toplu vodu. Tijesto mora biti glatko.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Paradajz, luk, peršunov list, bijeli luk i papriku stavite u sjeckalicu. Ovdje je važno da se povrće ne pretvori u kašu. Kada se to uradili stavite povrće u posudu s mesom i začinite po želji. Sastojke miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.

Sada je red na pripremu tijesta. Tijesto premažite s malo ulja, pokrijte ga folijom i pustite da raste sat vremena. Nakon toga ga podijelite na pet jednakih dijelova i razvaljajte u krug.

Tijestu dodajte otprilike po dvije kašike nadjeva. Potrebno ga je prstima utisnuti po cijelom tijestu. Potom ih prebacite u tepsiju i pecite oko 10 minuta na 220 stepeni. Kada je gotov možete mu dodati još luka ili svježeg paradajza. Najčešće se jede kao tortilja.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top