Počela žetva soje i suncokreta

Arhiva

Počela je žetva soje i suncokreta na području Posavskog kantona, a prvi rezultati ukazuju na prosječne prinose.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovog kantona navode kako su sunčano vrijeme i visoke temperature osigurale povoljne uslove za žetvu.

Iako je godina bila teška za proizvodnju, prvenstveno zbog kasne sjetve te sjetve u vlažno i nedovoljno pripremljeno tlo, iz Ministarstva ističu kako prvi rezultati ukazuju na prosječne prinose kada je riječ o merkantilnoj soji.

Prvi prosječni prinosi kreću se od od 3 do 3,5 tone po hektaru sa sadržajem vlage od 12 do 13 posto te s visokom hektolitarskom masom od 68 do 69 posto.

Potrebno je napomenuti da je zrno dobro formirano i naliveno visokim udjelom proteina.

Kad je riječ o usjevima suncokreta koji je pretrpio ogromne štete izazvane olujnim nevremenom, pri čemu je došlo do polijeganja cijelih površina, na pojedinim površinama neće ni doći do žetve iz razloga što na takvim polegnutim biljkama dolazi do proklijavanja sjemena, truljenja, kao i nemogućnosti korištenja mehanizacije prilikom prihvata glava koje su polegnute na zemlju.

Prvi rezultati pokazuju da se radi o prosječnim prinosima od 1 do 1,3 tone po hektaru. Na usjevima koji nisu zahvaćeni nevremenom, očekuju se prinosi do 3 tone po hektaru, navode iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona.

scroll to top