Zašto je grožđe dobro za vas i vaše srce?

Ilustracija

Sezona je grožđa i teško je odoljeti slatkim bobicama grožđa kad su ispred vas, a još bolja vijest je da su ti plodovi prepuni esencijalnih nutrijenata i ljekovitih svojstava.

Grožđe je dobre za vaše srce

Najvažnija korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na “slobodne radikale” u vašem tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.

Grožđe je dobar izvor vitamina

Postoje razne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Postoje crna, ljubičasta, zelena, kao i ružičasta grožđa. Neovisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100g grožđa sadrži blizu 20-25% dnevne potrebe za vitaminom C.

Grožđe je bogato esencijalnim mineralima

Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje i zašto treba biti dio vaše svakodnevne prehrane je zbog različitih minerala koje vaše tijelo može dobiti iz tih plodova. Najznačajnije minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij. Ovi minerali su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen.

scroll to top