1,25 miliona KM bespovratnih sredstava za 16 investicija u poljoprivredu

S ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, Evropska unija kroz projekat EU4AGRI podržat će 16 bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava.

Naime, Javni poziv za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH je treći po redu objavljen kroz projekat EU4AGRI kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo u periodu trajanja COVID-19 pandemije i oporavka od krize prouzrokovane njom.

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, koji je bio otvoren od 07. decembra 2020. do 15. februara 2021. godine, pristiglo je ukupno 227 prijava od kojih je njih 16 ispunilo propisane uslove. Odabrani projekti su predložili investicije ukupne vrijednosti od 1,82 miliona KM od čega će projekat EU4AGRI finansirati 1,25 miliona KM.

Javni poziv bio je otvoren za fizička lica, obrtnike/preduzetnike, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka; proizvodnja mesa; uzgoj žitarica i uljarica; uzgoj voća uključujući vinogradarstvo i masline; uzgoj povrća (povrtlarstvo) i proizvodnja jaja. Svaki podnosilac mogao je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) te je morao osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35% od ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinansiranje iznosi minimalno 20%.

Projekat EU4AGRI će i u budućnosti nastaviti sa podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH te se do kraja godine očekuje objavljivanje novih javnih poziva za investicije namijenjene konkurentnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Lista korisnika koji su ispunili kriterije javnog poziva dostupna je putem EU4AGRI web stranice www.eu4agri.ba na ovom linku.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. EU4GRI je vrijedan 20.25 miliona eura i finansira ga Evropska unija sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

scroll to top