Perutnina Ptuj BH investira 4 miliona KM u nove proizvodne kapacitete

Regionalni lider u proizvodnji mesnih prerađevina od peradi, kompanija Perutnina Ptuj BH d.o.o Breza, investiraće u 2020. godini 4 miliona KM u nove proizvodne kapacitete, a veći dio proizvoda iz novih kapaciteta planiran je za izvoz u zemlje EU.

Kompanija Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza članica je međunarodne grupacije Perutnina Ptuj, najvećeg proizvođača mesa i prerađevina od mesa peradi u EU sa više od 3.700 zaposlenih i 500 kooperanata, čije proizvode svakodnevno konzumira više od 2 miliona potrošača.

Grupaciju Perutnina Ptuj čine kompanije u sedam država i ima uspostavljena četiri vertikalno integrirana lanca proizvodnje u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji, koji proizvode hranu po identičnim principima i tehnologiji vrhunske kvalitete.

Prema riječima Mladena Andrića, direktora Perutnine Ptuj BH d.o.o. Breza, u ovoj godini uložiće 4 miliona KM u nove proizvodne kapacitete za proizvodnju pilećeg mesa, a veći dio proizvoda iz novih kapaciteta planiran je za izvoz u zemlje EU.

Rast prihoda od 10 posto

”Uz podršku prodajne mreže grupacije Perutnina Ptuj, imamo ozbiljnu mogućnost za izlazak na veliko i zahtjevno tržište EU sa proizvodima proizvedenim u bh. pogonima. Obzirom da sve potrebne standarde i traženi kvalitet već imamo, očekujemo da ćemo u narednim godinama dostići značajan izvoz pilećih proizvoda na tržište EU, a samim tim i rast prihoda kompanije”, kaže Andrić.

Za kompaniju Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza 2019. godina je bila izuzetno uspješna, što se vidi po ostvarenim poslovnim rezultatima.

”Ostvarili smo rast prihoda od 10 posto, kako smo i zacrtali poslovnim planom. Mnogo smo radili na poboljšanju procesa i efikasnosti, što je rezutiralo i rastom dobiti od 12 posto. Jednako bitno i meni osobno jako značajno je, da smo uz sve navedeno, uspjeli podići plate u prosjeku za 10 posto, kao što to radimo već nekoliko godina uzastopno”,tvrdi Andrić.

Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza jedna je od 17 kompanija koje djeluju u okviru međunarodne grupacije Perutnina Ptuj i u samom je vrhu po proizvodnim količinama.

U 2019. godini Perutnina Ptuj BH proizvela je više od 20.000 tona proizvoda, koje su plasirali na tržište putem 1000 prodajnih objekata njihovih klijenata.

Proizveli više od 22 miliona komada salame Poli

”Riječ je o najsavremenijoj fabrici za preradu mesa peradi u ovom dijelu Evrope i upravo iz tog razloga je nazvana ‘Mjesto okusa’. Iza fabrike u Brezi je dvanaest uspješnih poslovnih godina. Sa neskrivenim ponosom moram istaći da se u ovoj fabrici danas proizvodi gotovo polovina svih pilećih salama koje se prodaju na tržištu BiH. Kao direktora kompanije, raduje me činjenica da smo u ovom periodu u brezanskoj fabrici proizveli više od 22 miliona komada najprodavanije pileće salame u Evropi – Poli. Sa ponosom mogu istaći, da su sve navedene količine proizvedene u bh. pogonima, uz angažman bh. stručnjaka i sa ukupno 540 zaposlenih”, istaknuo je Andrić.

Zahvaljujući vertikalno integrisanom lancu proizvodnje, svaki proizvod koji izađe iz pogona Perutnine Ptuj u BiH je 100 posto domaći bh. proizvod.

(Poslovne novine)

scroll to top