Obrt Ecomedico – planiraju širenje asortimana i prodaje

Bosanskohercegovački med bilježi rast u izvozu iz godine u godinu, a efikasniji rad nadležnih inspekcija donosi pozitivne rezultate u većoj kontroli kvalitete meda na domaćem tržištu. Ipak, sektor još uvijek kaska po inovacijama u odnosu na regiju, ali pozitivni primjeri mladih poduzetnika pokazuju da BiH može napraviti iskorak u proizvodnji i preradi meda i drugih pčelinjih proizvoda. Priča nas vodi do Adnana i Mirele Čučuković, koji dokazuju ovu tezu kroz svoj obrt ‘Ecomedico’.

”Krenuli smo od ideje da pokrenemo cijeli paket proizvoda za zdravu ishranu na bazi meda, te smo posebnu pažnju posvetili istraživanju i edukacijama. Danas ‘EcoMedico’ prati savremene standarde i prakse u istraživanju i razvoju proizvoda”, kaže Mirela.

Ovih dana je ‘EcoMedico’ učesnik Sarajevo Holiday Marketa, a ne propuštaju priliku predstaviti svoje proizvode na brojnim sajmovima zdrave ishrane.

”Moramo svakog dana raditi na predstavljanju, jer mali proizvođači ne mogu priuštiti sebi velike marketinške kampanje, a svaki je kupac bitan. Jednom kada ljudi probaju sirup za imunitet ili za apetit, oni se tome obično vraćaju, ali je najteže doći do prvog kontakta”, dodaje Adnan.

”Naš sadašnji rad i postignuti rezultati su veoma dobro prepoznati u posljednje vrijeme, naročito od strane Sweden/USAID FARMA II projekta. To nam je vjetar u leđa da u narednom periodu osim širenja asortimana proizvoda u planu imamo i širenje prodajne mreže u Bosni i Hercegovini, ali i šire, za šta su u toku opsežne pripreme”, pojašnjava Adnan.

Izazovi za poduzetnike u proizvodnji i preradi meda su veliki, ali Čučukovići poručuju da vrijedi istrajati.

”Kontinuirana edukacija je ključ napretka u radu. Stalno si postavljamo nove ciljeve i izazove, koji nas tjeraju svakim danom biti bolji u onome šta radimo. Nastojimo neke dobre prakse i ideje koje uočavamo van naših granica primijeniti i ovdje. Nadamo se da dolaze bolja vremena za bh. med, kada će dobiti zasluženo mjesto i na svjetskom tržištu”, zaključuje Mirela.

(farmabih.ba)

scroll to top