Peradari godišnje proizvedu više od 300 hiljada koka nosilja

Koke (Foto: Ilustracija)

Na području opštine Ljubinje oko 25 do 30 peradara, odnosno manjih proizvođača, godišnje proizvedu oko 50.000 koka nosilja, a za ljubinjsku privredu veoma je značajan veliki proizvođač “Koka produkt”, koja godišnje proizvede oko 250.000 koka nosilja i 50 miliona konzumnih jaja, rečeno je Srni u opštinskom Odjeljenju za privredu.

Iz opštine su naveli da brojni peradari žive isključivo od ovog posla, koji mnogima predstavlja i izvor dodatnih prihoda.

“Proizvodnja se odvija tako što se jednodnevni pilići kupe u inkubatorskoj stanici u Ljubinju, uzgajaju se četiri do pet mjeseci i dalje se vrši prodaja”, rekli su u opštini i dodali da ljubinjski peradari svoje proizvode uglavnom plasiraju na tržište Federacije BiH.

Ljubinjski poljoprivredni proizvođač Siniša Šušić rekao je da godišnje proizvede oko 20.000 koka nosilja, odnosno pilenki, te da od tog posla može dobro da se živi, ali je potreban uporan rad i trud.

Šušić je naveo da njegova porodica isključivo živi od ovog posla, da sam proizvodi stočnu hranu u sopstvenoj mješaoni, a sirovinu nabavlja iz Brčkog i Zvornika.

On je dodao da je ove godine situacija sa proizvodnjom povoljnija nego prošle godine, budući da je niža cijena stočne hrane.

Vlasnik firme “Koka produkt” iz Ljubinja Dušan Koljibabić rekao je Srni da se ova firma bavi proizvodnjom konzumnih jaja, odgojem koka nosilja, kao i proizvodnjom stočne hrane.

On je naveo da godišnje proizvedu oko 50 miliona konzumnih jaja, koka nosilja proizvedu od 200.000 do 300.000 godišnje, a zapošljavaju oko 50 radnika.

Koljibabić je rekao da ova firma redovno izmiruje obaveze prema državi i radnicima, da su jedna od rijetkih proizvodnih firmi koja opstaje, te da dobijaju i određene podsticaje.

“Naše proizvode plasiramo u najvećoj mjeri na tržište BiH, kao i u Crnu Goru i Srbiju. Kad je riječ o cijenama, u posljednje vrijeme je došlo do pada finalnog proizvoda, a rasta cijene stočne hrane i troškova, pa je to zaustavljeno. Uglavnom, promjenjiva je situacija, a trenutno je takva da možemo da opstanemo”, rekao je Koljibabić.

On je naveo da je preduslov za uspješno poslovanje unutrašnja organizacija, dok problem u poslovanju predstavlja nelojalna konkurencija.

Koljibabić je rekao da vjeruju u budućnost peradarstva, zbog čega svake godine i ulažu u proizvodnju, te izrazio nadu da će mladi ljudi pronaći sebe i u ovoj proizvodnji, ali i bilo kojoj drugoj.

(Izvor: SRNA/Akta.ba)

scroll to top