Najmoćnije sorte voća i povrća

Ako želite da unesete maksimalne količine korisnih sastojaka iz voća i povrća, trebalo bi da povedete računa o sorti koju kupujete.

Botaničar Džejms Vong iz Velike Britanije sastavio je vodič za odabir najboljih tipova voća i povrća i to prema njihovim korisnim sastojcima.

Prema njegovom istraživanju, bebi paradajz šljivar sadrži čak 30 odsto više zdravog likopena u odnosu na čeri, kao i mnogo više fitonutrijenata u odnosu na sortu volovsko srce. Pogledajte njegovu listu najmoćnijeg voća i povrća.

Paradajz

Sorte paradajza ocjenjivane su prema količini fitonutrijenata koje sadrže.

Najbolji izbor: bebi šljivar

Najlošiji: volovsko srce

Citrusi

Citrusi su ocjenjivani prema tome koliko antioksidansa sadrže.

Najbolji izbor: crvene narandže

Najlošiji: limun i limeta

Jabuke

Jabuke su ocjenjivane prema broju polifenola, antibakterijskog jedinjenja koje štiti od bolesti.

Najbolji izbor: braeburn

Najlošiji: fudži

Grožđe

Grožđe je ocjenjivano prema količini antioksidansa koje sadrži.

Najbolji izbor: sable, bez sjemena (crno)

Najlošiji: muskat, bijelo

Luk

Luk je ocjenjivan prema količini polifenola kojeg sadrži.

Najbolji izbor: crveni luk

Najlošiji: luk srebrenjak

Brokoli

Brokoli je ocjenjivan prema količini fitonutrijenata koje sadrži.

Najbolji izbor: beneforte brokoli

Najlošiji: običan zeleni brokoli

Bobičasto voće

Bobičasto voće ocjenjivano je prema količini antocijanina koje sadrže. To su ćelije koje štite biljku od ultraljubičastog zračenja i koje imaju ljekovita svojstva.

Najbolji izbor: crna ribizla

Najlošiji: jagoda

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće ocjenjivano je prema broju nutrijenata koje sadrži.

Najbolji izbor: raštan

Najlošiji: ajsberg salata

Mahunarke

Mahunarke su ocjenjivane prema broju polifenola koje sadrže.

Najbolji izbor: crni pasulj

Najlošiji: lima pasulj

Riža

Riža je ocjenjivana prema glikemičkom indeksu.

Najbolji izbor: crna riža

Najlošiji: bijela riža kratkog zrna

Kupusnjače

Kupusnjače su ocjenjivane prema broju antikancerogenog jedinjenja glukozinolata koje sadrže.

Najbolji izbor: prokelj

Najlošiji: karfiol

scroll to top