Palenta s povrćem

Sastojci: 8 dl vode, 200 g palente, glavica luka, 1 mrkva, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, 80 g sira (gauda, ementaler… ), peršun i bosiljak, so, biber, 7-8 cherry paradajza.

Priprema:

1. U prokuhanu posoljenu vodu polako umiješajte palentu. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.

2. U kuhanu palentu dodajte naribani sir, miješajte dok se sir ne otopi.

3. Luk nasjeckajte na polumjesece. Paprike i mrkvu narežite na trakice. Na malo maslinovog ulja, prodinstajte luk, pa mu dodajte povrće. Dinstajte dok povrće ne omekša. Začinite solju i biberom, te na kraju dodajte sitno nasjeckani bosiljak i peršun. Gotovo povrće dodajte u smjesu od palente i sira.

4. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Namastite vatrostalnu posudu. Smjesu od povrća i palente istresite u kalup, poravnajte, te po površini rasporedite narezan paradajz. Pecite 15 minuta. Gotovo jelo po želji još pospite začinskim biljem.

scroll to top