Benefiti vašeg omiljenog voća

Ako ste od onih kojima je omiljeno voće banana onda vas podsjećamo na brojne benefite ovog ukusnog tropskog voća.

Depresija
Brojna istraživanja dokazala su kako konzumiranje banane popravlja raspoloženje. Razlog tome je sastojak triptofan, protein koji tijelo pretvara u serotonin, poznat i kao hormon sreće. Upravo zbog toga nakon pojedene banane ispitanici su se osjećali opuštenije i sretnije.

PMS
Zaboravite tablete, pojedite bananu! Vitamin B6 kojim banana obiluje regulira nivo glukoze u krvi što direktno utječe i na raspoloženje.

Anemija
Velike količine željeza u bananama stimuliraju proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemije, ali pomažu i pri liječenju bolesti.

Krvni pritisak
Ovo jedinstveno voće obiluje i kalijem, a sadrži jako malo soli, što je idealna kombinacija u borbi protiv visokog krvnog pritiska.

Probava
Bogate vlaknima, banane poboljšavaju i ubrzavaju normalan rad crijeva. Smoothie od banane i meda savršen je odgovor na težak mamurluk. Banana umiruje želudac, med nadoknađuje nivo šećera u krvi, a mlijeko hidratizira organizam.

Jutarnja mučnina
Banana pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi i time direktno smanjuje mogućnost jutarnje mučnine.

Ubod komaraca
Prije nego posegnete za raznoraznim kremama i sprejevima, pokušajte mjesto rane protrljati unutrašnjom stranom kore banane.

Nervni sistem
Vitamin B kojim banane obiluju znatno umiruje nervni sistem. Umjesto obrađenom masnom i slatkom hranom, u stresnim trenucima pružite tijelu potreban šećer konzumacijom banane.

Želudac
Banane neutraliziraju kiselost organizma i smanjuju nadraženost, stvarajući zaštitni sloj u želucu. Učinkovite su i kod crijevnih oboljenja zbog svog sastava i glatkoće.

scroll to top