Peršun je dostupan tokom cijele godine. Oslonite se na njega što češće i što je više moguće i nikakav nedostatak vitamina vam ne prijeti.
Najprije, kupite dugačku kutiju koja odgovara cijeloj prozorskoj dasci i napunite je različitim sortama peršuna. Prvo, prozorska daska će izgledati neobično slikovito, a drugo, nećete morati da plaćate 5 grivni po gomili svaki dan – sve je pri ruci.
Peršun sadrži više vitamina C nego limun. Po sadržaju karotena nije inferioran sa mrkvom. Sadrži sve vitamine B, enzimske supstance, folnu kiselinu, kao i kalijum, fosfor, gvožđe, natrijum i magnezijum.
Zdrobljeno sjeme peršuna se koristi za bolnu menstruaciju i njena kršenja. Infuzija biljke pomaže u poboljšanju laktacije kod dojilja. Našla je široku primjenu u kozmetologiji. Odlično je sredstvo za vlaženje kože oko očiju, osvježava i tonizira kožu lica, pomaže u borbi protiv bora. Odlično izbjeljuje pjege, ublažava crvenilo kože i liječi akne. Jednostavno isjeckajte svježe začinsko bilje, pokapajte limunov sok i malo maslinovog ulja i nanesite ovu mješavinu na lice.
Sok od peršuna ima terapeutski efekat kod bolesti genitourinarnog sistema, sa nefritisom, pomaže da se otarase kamena u bubregu. Takođe se koristi za očne bolesti i oštećen vid. Infuzija lišća će pomoći u jačanju imunološkog sistema. Za obloge i losione od modrica, uboda pčela i komaraca koristi se svjež sok. Infuzija zdrobljenih sjemena peršuna pomaže kod nadimanja i poboljšava varenje. Kao diuretičko i antispazmodičko dejstvo, možete koristiti infuziju zdrobljenih sjemena ili sjeckanog korijena peršuna. Za sve ovo dovoljno vam je 100 grama svježeg bilja ili kašičica sjemena.